همچنين دیگر مقاله های قالی دستباف ایران را در اين بخش بخوانيد بازگشت تماس با ما در باره اثحادیه صفحه اول 日本語

روزنامه خراسان شمالي

شهرت فرش دوروی دویدوخ بسیار مدیون استاد عبدالله احراری پژوهشگر و عضو انجمن علمی فرش ایران است که در هر مناسبتی احاد جامعه فرش را به خرید و صادرات آن به کشور های دیگر ترغیب می نماید این مقاله هم حاصل زحمت استاد عبدالله احراری و آقای داوری روزنامه نگار و نویسنده روزنامه خراسان شمالی می باشد فرش دوروي ترکمني خراسان شمالي که قريب به اتفاق توليدات آن در بخش راز و جرگلان انجام مي شود، از جمله صنايع دستي منحصر به فرد استان است. اوج هنر و ظرافت فرش ترکمن در فرش دورو به کار مي رود که به لحاظ تکنيک، نقش و نگاره ها، ترکيب بندي و رنگ، در نوع خود منحصر به فرد و بي نظير است.بافندگان اين فرش نفيس در اين بخش که به طور عموم در روستاي «دويدوخ» ساکن هستند، براي تأمين مواد اوليه، استفاده از امکانات و مزاياي دولتي و فروش دست بافته هاي خود به قيمت واقعي مشکلات زيادي دارند.«آي دوغدي آفرين» از جمله کساني است که از سال هاي قبل، دار قالي در منزلش برپاست و همسر او که اين هنر ظريف را از مادر بزرگش آموخته است، در آستانه هشتمين دهه زندگي هنوز به بافتن عشق مي ورزد و با وجود کهولت سن نمي تواند از اين کار دست بردارد

خراسان شمالي

دستبافته هاي دويدوخ ار طرح و رنگ ريبايي برخوردارند

فرش دوروي دويدوخ در20 کشوربازاريابي مي شود

فرش دوروي ترکمني خراسان شمالي که قريب به اتفاق توليدات آن در بخش راز و جرگلان انجام مي شود، از جمله صنايع دستي منحصر به فرد استان است. اوج هنر و ظرافت فرش ترکمن در فرش دورو به کار مي رود که به لحاظ تکنيک، نقش و نگاره ها، ترکيب بندي و رنگ، در نوع خود منحصر به فرد و بي نظير است.بافندگان اين فرش نفيس در اين بخش که به طور عموم در روستاي «دويدوخ» ساکن هستند، براي تأمين مواد اوليه، استفاده از امکانات و مزاياي دولتي و فروش دست بافته هاي خود به قيمت واقعي مشکلات زيادي دارند.«آي دوغدي آفرين» از جمله کساني است که از سال هاي قبل، دار قالي در منزلش برپاست و همسر او که اين هنر ظريف را از مادر بزرگش آموخته است، در آستانه هشتمين دهه زندگي هنوز به بافتن عشق مي ورزد و با وجود کهولت سن نمي تواند از اين کار دست بردارد.
و البته فرزندان و نوادگان خود را نيز آموزش مي دهد تا مبادا اين هنر سنتي و اصيل قوم ترکمن به دست فراموشي سپرده شود.
مشکلات در مسير بجنورد - دويدوخ
اين بافنده فرش با اشاره به فاصله زياد اين روستا تا بجنورد و مشکلات بافندگان براي رفتن به اين شهر مي گويد: زماني، اين هنرمندان مواد اوليه به خصوص نخ هاي ابريشمي را خود توليد مي کردند، اما هم اکنون اين مواد را از مشهد تأمين مي کنند.

وي دشوار بودن توليد نخ ابريشم با کيفيت را عامل کاهش اقبال مردم به توليد نخ ابريشم مي داند و مي گويد: در حال حاضر نخ هاي ابريشمي توليد شده در جرگلان، کيفيت لازم را براي استفاده در فرش دورو ندارد.
فروش به نصف قيمت واقعي
طبق آمارها سالانه حدود 2 هزار مترمربع فرش دورو در استان بافته مي شود که هيچ گاه روي دست بافندگان هم نمي ماند و مشتريان بسياري منتظر پايان بافت و خريد آن هستند، اما نه به قيمتي که جواب گوي نياز بافندگان و ميزان هنري که در توليد اين فرش ها به کار برده اند!

«درخشان» ديگر بافنده فرش دورو مي گويد: بافت يک فرش دورو توسط همسرم يک سال طول مي کشد و در پايان به قيمت 50 ميليون ريال به فروش مي رسانيم، اما حداقل ارزش آن در بازار 100 ميليون ريال است.

قيد کار را مي زنند
400 دار قالي ابريشمي دورو در استان با مرکزيت روستاي «دويدوخ» وجود دارد و سياست اصلي سازمان صنعت، معدن و تجارت، حفظ اين تعداد فرصت شغلي است.اين نکته را مسئول واحد فرش اين سازمان مي گويد و تصريح مي کند: حمايت هاي مالي و تسهيلاتي، حمايت هاي اجتماعي، برند سازي و شناسنامه دار کردن فرش هاي دورو از جمله حمايت هاي سازمان از بافندگان اين نوع فرش است.«مهرآبادي»، بعد مسافت و نامناسب بودن جاده ارتباطي روستاي «دويدوخ» را از مشکلات بافندگان براي دريافت خدمات از نهادهاي دولتي از جمله بيمه خدمات درماني برمي شمرد و مي افزايد: بافندگان براي قرار گرفتن زير پوشش بيمه بايد مراحل اداري مختلفي را طي کنند که نيازمند آمد و رفت بسيار است، اما با توجه به پيمودن مسير دشوار، بافندگان قيد استفاده از اين خدمات را مي زنند.

بازاريابي در 20 کشور
آشنايي ديگر کشورها با هنر اصيل بافندگان فرش هاي ترکمني مي تواند زمينه بازاريابي اين کالا را فراهم کند.«مهرآبادي» در اين رابطه مي گويد: طبق برنامه ريزي ها، اعزام و پذيرش هيئت هاي تجاري بين استان با 20 کشور در سال جاري در دستور کار مسئولان قرار دارد و سازمان صنعت، معدن و تجارت با پرداخت 50 درصد هزينه حضور فروشندگان اين فرش در اعزام ها و شرکت در نمايشگاه هاي بين المللي، زمينه صادرات هر چه بيشتر آن را فراهم مي کند.وي با اشاره به گردش مالي سالانه 18 ميليارد ريالي در اين حوزه عنوان مي کند: هم اکنون 80 درصد از فرش هاي دوروي استان به خارج کشور و اغلب به کشورهاي اروپايي، ژاپن و کشورهاي حاشيه خليج فارس صادر مي شود.
ضعف تشکل ها، مانعي براي حمايت بيشتر
شرکت هاي تعاوني فعال و بنگاه هاي اقتصادي قوي مي توانند در بازاريابي هر چه بيشتر اين کالا کمک کنند، اما به گفته مسئول واحد فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت ضعف تشکل هاي موجود در اين صنف به لحاظ توان مالي و تجاري و فقر اطلاعاتي به مانعي براي حمايت بيشتر از بافندگان اين فرش تبديل شده است.«مهرآبادي» راهکار کاهش مشکلات بافندگان اين فرش براي تأمين مواد اوليه را ورود بخش خصوصي به اين حوزه مي داند و اظهار مي کند: سازمان صنعت، معدن و تجارت از سرمايه گذاران توليد نخ ابريشم با کيفيت در استان حمايت مي کند.
استثنايي با توليد اندک
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي خراسان شمالي هم که فرش دوروي ترکمني استان را در نوع خود استثنايي توصيف مي کند، با اشاره به توليد اندک اين نوع فرش در استان معتقد است: خانواده هاي ترکمن براي توليد بيشتر آن به تشويق، حمايت، تأمين سرمايه در گردش و آموزش نياز دارند.«محمد صمدي» با اشاره به تقاضاي بالا براي اين فرش در جهان مي افزايد: با وجود تقاضاي بالا براي اين فرش ها توليد آن در استان به دليل زمان طولاني بافت و کمبود بافنده، کم است.

دیگر مقاله های قالی دستباف ایرانی
فرش دستباف و فرصت هايي که مي سوزند - حمید کارگر