2011.02.09

ضرورت ارزیابی عملکرد تشکل های دولتی وشبه دولتی در زمینه تولید و تجارت فرش

چندی قبل در مطلبی تحت عنوان "دوران فله بافی به پایان رسید" ضمن اظهارنگرانی از افزایش قیمت مواد اولیه فرش بر برخی ابعاد مثبت ناشی از این موضوع نیزتاکید گردید. اکنون در کنار افزایش قیمت مواد اولیه ،دستمزد بافندگان فرش نیز در بسیاری از مناطق افزایش یافته است. افزایش قیمت مواد اولیه و دستمزد بافندگان باعث افزایش قیمت تمام شده فرش شده و عرضه را بالاخص بر فله بافان تنگ نموده است!
تشکل های دولتی و شبه دولتی تولیدکننده و عرضه کننده فرش دستباف بخشی از فله بافان را تحت پوشش دارند (حدود 5%)، اگر عملکرد آنان را حداقل در دو دهه اخیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد ممکن است از نظر تحقق اهداف درون سازمانی خودشان به دستاوردهایی رسیده باشند، ولی قطعا" این فعالیت برای فرش دستباف و منافع کلان و ملی ما نه تنها دستاورد مثبتی نداشته که در اکثر موارد با گسترش فله بافی موجبات رکود قالی ایرانی را فراهم و در عین حال میلیاردها تومان از منابع ملی و دولتی حیف و میل شده است. اگر تا چندی قبل بدلایل مختلف منجمله وجود نیروی کار در روستاهای مناطق محروم برخی تشکل های دولتی و شبه دولتی میتوانستند با استفاده از اعتبارات دولتی و پرداخت دستمزد مختصری به بافندگان به تولید و تجارت فرش بپردازد و در مقابل بخش خصوصی حتی مانور هایی هم بدهند (و در مواردی انان را فراری هم دهند)اما به نظر میرسد که امروز علیرغم استفاده از اعتبارات دولتی و برخی رانت ها ، نفس این تشکل ها در عرضه تولید و تجارت فرش به شماره افتاده و باید هرچه سریعتر فعالیتهای خود در زمینه تولید فرش را متوقف و کار تولید فرش را به اهل فن بسپارند.
یقینا معاونت تولید مرکز ملی فرش اینگونه تشکل های دولتی و شبه دولتی را شناخته و از نزدیک با فعالیتهای انان آشناست لذا پیشنهاد میگردد مرکز ملی فرش ایران رایزنی لازم را با این تشکل ها( بالاخص تشکل های دولتی) در زمینه واگذاری کلیه فعالیت های تصدی گری آنان را به بخش خصوصی فراهم نماید تا همگان از شرایط مساوی در تولید و تجارت فرش برخوردار گردند.
البته اگر این کار با تاخیر انجام شود با توجه به افزایش دستمزدها بافندگان تحت پوشش این تشکلها در مدت زمان بسیار کوتاهی پراکنده و خود بخود جذب بخش خصوصی خواهند شد ، از طرف دیگر سازمان متبوعه تحمل ضرر و زیان مداوم را نخواهد داشت لذا در صورتیکه این کار با برنامه ریزی و توسط خود این تشکلها بصورت آبرومندانه انجام شود بسیار بهتر خواهد بود!

مطالب خواندنی برگزاری سمینار و کلاس های آموزشی پژوهشی دست اندر کاران فرش دستباف ایران در ژاپن
 طراحی پوستر دومین سمینا ر و دوره های آموزشی- پژوهشی دست اندر کاران فرش دستباف ایران در ژاپن
 فراخوان شرکت در دومین سمینا ر و دوره های آموزشی- پژوهشی دست اندر کاران فرش دستباف ایران در ژاپن
 آشنايي با تورج ژوله ، نويسنده، پژوهشگر و فرش شناس نام آشناي ايران