به انگیزه ارتقای مرکز ملی فرش به سازمان
-تنزل شركت سهامي فرش ايران از توليگري به تصدي گري و تعدد متوليان به مدت
سه دهه

2011.04.25

واقعيت آن است كه سنگ شركت سهامي فرش ايران از اول كج نهاده شد و بر مبناي آن شعر معروف تا مادامي كه اين شركت به بخش خصوص واگذارنگردد تا ثريا كج پيش خواهد رفت!! مديران شركت در طي عمر آن تلفيقي از فعاليتهاي توليگري و تصدي گري فرش را انجام مي دادند تا اينكه در دهه هاي 50 تا 70 عمدتا" شركت سهامي فرش در كنار بخش خصوصي و در رقابتي نابرابر به توليد و تجارت فرش پرداخت!
برخورد انفعالي شركت سهامي فرش ايران اين ذهنيت را براي بسياري از سازمانها و دست اندركاران فرش بوجود آورد كه اصلا" فرش متولي ندارد!!بالاخص اين موضوع در طول دهه هاي 60 و 70 حادتر و زمينه ورود بسياري از سازمانها به فرش دستباف فراهم گرديد!
در طول اين مدت فرش به يك باره مدعيان زيادي پيدا نمود ، در برهه اي از زمان نيز بر سر توليگري آن مجادلاتي انجام شد!تعداد مدعيان ريز و درشت بسيار فراوان و هر سازماني به طريقي خود را در گير موضوع فرش نمود!
اما وزارت بازرگاني به دليل شركت سهامي فرش ايران،وزارت صنايع بدليل سازمان صنايع دستي ايران و جهاد سازندگي وقت بدليل توليگري روستا ، تشكيل شركتهاي تعاوني فرش روستايي و تصويب ماده واحده مجلس در سال 73 سهم بيشتري در هدايت توليد فرش داشتند!
سياستهاي پولي و مالي جديد در اواسط دهه 70 و بالاخص اخذ پيمان ارزي از اواخر 73 حباب فرش را تركاند و هر يك از اين متوليان ديگري را به تنزل جايگاه فرش متهم نمود و نهايتا" ضرورت تعيين متولي واحد براي فرش ايران از آغاز دهه 80 مطرح گرديد !
درهمان مقطع از طرف بسياري ازدلسوزان قالي ايراني اين نكته مهم و اساسي طرح شد كه متولي قالي ايران بايد توانمند و مقتدر باشد اما متاسفانه تعيين متولي فرش دقيقا" در زماني انجام گرفت كه دولت متوجه ورم بيش ازاندازه خود و تراكم نيروي انساني گرديد،اتخاذ سياستهاي انقباضي در جهت كاهش ورم باعث گرديد كه شورايعالي اداري ضمن تعيين وزارت بازرگاني به عنوان متولي ساختار تشكيلاتي آن را صرفا" در حد يك مركزببيند كه اگر اشتباه نكنم در كل كشور حدود 120 پست سازماني به آن تخصيص داده شد!اي ندرحالي بود كه تا قبل از تشكيل مركز، وزارت جهاد كشاورزي داراي اداره كل فرش و صنايع دستي در مركز و در تمامي مراكزاستانها داراي اداره فرش و يا شركت سهامي فرش ايران دربسياري از استانها داراي مديريت و حتي در بسياري از شهرستانها داراي اداره بود!
ادامه دارد

قسمت های دیگر به انگیزه ارتقای مرکز ملی فرش به سازمان
  به انگیزه ارتقای مرکز ملی فرش به سازمان- ثبات تشكيلاتي متولي- گام نخست براي حل چالشهاي فراروي فرش ! - عبدالله احراری
  به انگیزه ارتقای مرکز ملی فرش به سازمان- قسمت دوم- موسسه قالی ایران اولین متولی قانونی فرش - عبدالله احراری