به انگیزه ارتقای مرکز ملی فرش به سازمان
قسمت سوم:
پس از گذشت 5سال شرکت سهامی فرش جایگزین موسسه قالی ایران شد

2011.04.25

هیئت وزیران وقت در 21 دیماه سال 1314 با چرخش 180 درجه ای علاوه بر تصویب اساسنامه شرکت سهامی فرش ایران وابسته به وزارت مالیه،حق انحصاری صدور قالی و نظارت بر تهیه ان را به این شرکت واگذار نمود.هدف از تشکیل این شرکت بهبود کیفیت قالی ایران ازدیاد محصول و تجارت بخصوص افزایش تجارت صادراتی آن ذکر میگردد.
این مصوبه نیز دو سال بعد یعنی در سال 1316هیئت وزیران وقت مصوبه خود را اصلاح وحق انحصاری صادرات قالی شرکت سهای فرش به بازرسی و نظارت و اعطای پروانه صدور کاهش می یابد!محمود جم رییس هیئت وزیران وقت در این تصویب نامه مهمترین وظایف دیگر شرکت فرش را اصلاح دستگاههای قالیبافی،سفارش بافت فرشهای باب بازار،اعطای نقشه قالی به بافندگان روستایی،توجیه بافندگان به عدم استفاده از پشم دباغی،رسیدگی به وضعیت مواد اولیه،تربیت رنگرز،ترویج قالیبافی و... ذکر می نماید.
شرکت سهامی فرش ایران در سال 1334 از وزارت مالیه منتزع و به وزارت صنایع و معادن ملحق میگردد!!
در اردیبهشت ماه 1342 موضوع فعالت شرکت (ماده 4 اساسنامه) اصلاح شده، ترویج صنعت فرشبافی بوسیله ایجاد کارگاهها و انجام کلیه فعالیتهای مرتبط با فرش و بازرگانی داخله و خارجی موضوع فعالیت آن میگردد!
در نتیجه از سال 1314 تا پیروزی انقلاب عملا" شرکت سهامی فرش ایران بعنوان متولی قانونی فرش وظیفه مند بوده است!اینکه چرا در وظیفه مندی قانونی خود توفیقی نداشته و به استثنای تولید فرشهای بسیار نفیس در یکی دو دهه از عمر 43 ساله خود تا بهمن 57 عملکرد موثر دیگری مشاهده نمیگردد دلایل بسیاری دارد! اما عدم اقتدار سازمانی ، پاس کاری مکرر این شرکت به وزارتخانه های مختلف و بالاخره اختلاط امور تولیگری و تصدی گری فرش در این شرکت شاید از مهمترین موارد باشد!

قسمت های دیگر به انگیزه ارتقای مرکز ملی فرش به سازمان
  به انگیزه ارتقای مرکز ملی فرش به سازمان- ثبات تشكيلاتي متولي- گام نخست براي حل چالشهاي فراروي فرش ! - عبدالله احراری
  به انگیزه ارتقای مرکز ملی فرش به سازمان- قسمت دوم- موسسه قالی ایران اولین متولی قانونی فرش - عبدالله احراری
  قسمت سوم:پس از گذشت 5سال شرکت سهامی فرش جایگزین موسسه قالی ایران شد - عبدالله احراری