به انگیزه ارتقای مرکز ملی فرش به سازمان
قسمت دوم-موسسه قالی ایران اولین متولی قانونی  فرش

2011.04.24

در تاریخ 26/5/1309 وزارت اقتصاد ملی وقت ایران در مصوبه ای تشکیل موسسه قالی ایران را اعلام نمود.در این مصوبه 25 وظیفه در چهار بخش عمومی،رنگرزی،طراحی و قالیبافی برای موسسه ذکر گردیده که نگاهی دقیق به آن نشاندهنده وظیفه مندی مرکز ملی فرش فعلی است!
در بخش وظایف عمومی اقداماتی همانند برگزاری نمایشگاه،برگزاری مسابقه بین بافندگان،نظارت بر تولید کارگاهها،ترویج بافت قالی،در بخش طراحی اقداماتی همانند تعلیم نقاش و طراح،جمع اوری نقشه های قدیمی،در بخش رنگرزی تهیه بهترین رنگهای طبیعی و تعلیم طرق مختلف مصرف،تعلیم و تربیت رنگرزو بالاخره در بخش بافت اصلاح دستگاههای قالیبافی،تهیه قالی نمونه و... از وظایف این موسسه ذکر شده است!
در واقع تشکیل موسسه قالی ایران اولین اقدام دولت ایران در جهت خروج فرش از یوغ شرکتهای چند ملیتی است،قبل از این اقدام گزارشات مختلفی از ظلم شرکتها به بافندگان در مناطق مختلف بالاخص کرمان و اراک به دولت رسیده بود ،نخست وزیر وقت مجبور شد با توجه به این گزارشات در 25 آذر 1302 دستوالعملی برای قالیبافن صادر نماید!
بر مبنای این اعلامیه بافندگان نباید بیشتر از 8 ساعت کار کنند،روزهای جمعه و تعطیلی رسمی تعطیل،پسران از 8 سالب و دختران از 10 سال کمتر نباشند!!،کارگاه دارای نور طبیعی بوده و یک متر از کف بالاتر باشد و..........
اگر چه این بخشنامه هیچگاه اجرا نشد ولی تا حدودی از فشار و ظلم شرکتهای چند ملیتی به بافندگان کاست!

قسمت های دیگر به انگیزه ارتقای مرکز ملی فرش به سازمان
  به انگیزه ارتقای مرکز ملی فرش به سازمان- ثبات تشكيلاتي متولي- گام نخست براي حل چالشهاي فراروي فرش ! - عبدالله احراری
  به انگیزه ارتقای مرکز ملی فرش به سازمان- قسمت دوم- موسسه قالی ایران اولین متولی قانونی فرش - عبدالله احراری
  قسمت سوم:پس از گذشت 5سال شرکت سهامی فرش جایگزین موسسه قالی ایران شد - عبدالله احراری