2011.02.23

باز هم در مورد اوضاع اسفناک قالی خراسان جنوبی

هفته گذشته در سفر به شهر خودم بیرجند یکبار دیگر بر اوضاع نابسامان حاکم بر فرشبافی استان خراسان جنوبی گریستم و اظهار تاسف از اینکه چطور گوش شنوایی برای استماع و رسیدگی به چالشهای فراروی فرش این استان پیدا نمی شود !اگر یادتان باشد چند ماه قبل در یادداشتی که علاوه بر سایتهای وزین اتحادیه قالی تبریز،اتحادیه فرش ایران در ژاپن،اتحادیه صادر کنندگان فرش خراسان رضوی از طریق خبرگزاری ایسنا و روزنامه خراسان با عناوین "مرثیه ای برای فرش خراسان جنوبی" و "فرشبافی خراسان جنوبی در آستانه تعطیلی کامل"در خصوص تهدیدها و موانع موجود بر سر راه فرش این استان مشروحا" صحبت نمودم ،انتظارم این بود که از ناحیه متولی فرش در استان یا مرکز ملی فرش اقدام لازمی بعمل آید اما تنها اقدامی که شاهدش بودم تماسی از طرف اتحادیه تولید کنندگان و بافندگان فرش خراسان جنوبی بود که جناب کامیابی مسک رییس این اتحادیه دلیل تعطیلی کارگاههای قالیبافی در برخی مناطق استان همانند آسیابان و درخش و ...را رفاه و توسعه اقتصادی و اجتماعی این منطقه برشمردند!! و در مورد دارهای رها شده در شمال شهر نیز فرمودند که پس از رویت یادداشت مرثیه ای ...، تمامی کوچه های شمال شهر رارفته اند !! این دار را شمرده اند و تعداد آنها تنها 14 دار قالیبافی بوده است!
لذا اتحادیه تولید کنندگان فرش خراسان جنوبی اصلا" اسفناک بودن شرایط حاکم بر فرش خراسان جنوبی را قبول ندارد و با جدیت فراوان از عملکرد خود در خصوص فرش استان دفاع میکند،از دیدگاه مهندس کامیابی مسک مشکلات تشکلهای فرش مدیریتی است و هیچ ارتباطی با برنامه های متولی فرش در این استان ندارد!
در سفر هفته گذشته به بیرجند دو ساعتی توفیق نصیبم شد تا جهت تجدید خاطرات گذشته به تعاونی فرش روستایی بروم،چرا که این تعاونی سر آغاز آشنایی من با قالیبافی است،در اواسط دهه 60 بود که برای تهیه مواد اولیه مورد نیاز قالیبافان محل موجود شرکت از دادگستری تحویل جهاد سازندگی بیرجند شد ،به اتفاق تعدادی از همکاران جهاد تامین مواد اولیه قالیبافان شروع و نهایتا" همین حرکت و همکاری اداره تعاون منجر به تشکیل این شرکت گردید و..........................
بگذریم در بدو ورود به شرکت وارد فروشگاه مواد اولیه آن شدم ،تو گویی چیدمان نخها و خامه ها و حتی نقشه های فرش هیچ تغییری نکرده بود تنها تغییر آن این بود که فروشنده عوض شده بود و جنس و کیفیت رنگرزی که بسیار تنزل کرده بود ،از همکار فروشنده قیمت خامه را سوال کردم که حدود کیلویی 5000 تومان! بود و نحوه تهیه خامه که گفت:تماما" از نجف آباد تامین میگردد !که البته با دیدن تاسف در چهره ام گفت:" پشم خود بیرجنده که میره نجف آباد و بر میگرده"!!
یکساعتی با جناب خسروی فروشنده مواد اولیه شرکت تعاونی فرش روستایی یادی از گذشته کردیم ،احوال رنگرزان بیرجند را از ایشان سوال کردم چون خود ایشان هم زمانی رنگرز شرکت بود گفت:" از حدود چهل کارگاه رنگرزی بیرجند فقط یکی مانده و اونم آقای خراشادی در شهرک صنعتی است که کارگاه را به شاگردش واگذار کرده"، خسروی راست می گوید تا همین اوایل دهه 80 بود که نزدیک به 40 کارگاه رنگرز در سطح شهر بیرجند فعال بود و اصلا" تپه ای بنام تپه رنگرزان در مرکز شهر قرار داشت و کسانی همانند زاغ زاده،آرمان،چاجی در چاج،فرصاد و ...در خراشاد،قربانی و گرامی در آسیابان،امیر آبادی و جعفری در امیر آباد،حقگو و سلمانی و دو نفر دیگر( که اسامی انها را بیاد ندارم )در شوکت آباد به حرفه رنگرزی اشتغال داشتند و عجب در آمدی هم داشتند .............خدا اگر زنده هستند طول عمر و ثروت بیشتر و اگر هم فوت نموده اند غریق رحمتشون کند

مطالب خواندنی برگزاری سمینار و کلاس های آموزشی پژوهشی دست اندر کاران فرش دستباف ایران در ژاپن
 طراحی پوستر دومین سمینا ر و دوره های آموزشی- پژوهشی دست اندر کاران فرش دستباف ایران در ژاپن
 فراخوان شرکت در دومین سمینا ر و دوره های آموزشی- پژوهشی دست اندر کاران فرش دستباف ایران در ژاپن