همچنين دیگر خبرهای  قالی دستباف ایران را در اين بخش بخوانيد بازگشت تماس با ما در باره اثحادیه صفحه اول 日本語

نا امیدی قالیبافان از بیمه -  امید بنام (طراح و محقق قالی) - همشهری / تبریز

نا امیدی قالیبافان از بیمه -  امید بنام (طراح و محقق قالی) - همشهری / تبریز

نا امیدی قالیبافان از بیمه

یاد دارم که در زمان جنگ تحمیلی و زمانی که نوجوانی بیش نبودم، به همراه پدر به گوشه و کنار شهرمان تبریز و برخی بخش ها مانند خلجان، اسفنجان و سردرود برای سرکشی و مشاهده نحوه بافت طرح های قالی می رفتیم.
پدر با قالیبافان سر بافت طرح هایش حرف می زد و با جملاتی مانند دستتان درد نکند، خوب طرح و رنگ و در آوردید و یا کمی باید چله ها رو سفت کنید و... آن‌ها را تشویق می کرد.
آن هنگام یک گوش قالیبافان به رادیو بود و پیگیری اخبار جنگ و گوش دیگر به استاد کار کارگاه تا ببینند گره بعدی را با چه رنگی باید ببافند.
گذشت و گذشت تا دوران هنرستان و دانشگاه تمام شد و مسئولیتی در یکی از تشکلهای صنفی بر عهده گرفتم، تا با عشق قالی به خالقان آن کمک کنم.
روزی یکی از مراجعین با پرخاش و کنایه می گفت که چرا نباید من را بیمه کنند و از همسرم نیز برای هر سال یک میلیون پول درخواست کنند. با کمی دلجویی از وی پرسیدم چه مشکلی پیش آمده ؟
با لحنی ملایم تر گفت: عمر خودم رو بالای دار قالی گذاشتم. از بچگی تا حالا گره زدم و با شرف زندگی کردم. زمان جنگ ما بودم که در سنگر کارگاه های قالیبافی گره زدیم و ارز آوری کردیم و حالا که بیمه قالیبافی اجرایی شده، ما چون بالای 60 سال سن داریم، به حساب نمی آییم. زنم که دوش به دوش من قالیبافی کرده، بالای 51سال سن دارد، برای هر سالش یک میلیون تومان باید به صورت نقدی به حساب بیمه واریز کند.
در میان صحبت های پیرمرد، صحنه های قالیبافی دوران جنگ برایم زنده شد. با هر آژیر خطری، دویدن به پناهگاه و سپس برگشتن و انداختن گره با کمترین دستمزد.
حال چرا زمانی که قانون بیمه قالیبافان تدوین می شد، حرف های این قالیباف و قالیبافان دیگر شنیده نشد، سوالی است که باید پاسخی برایش یافت.
قانون بیمه های اجتماعی قالیبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه دار با همت و پشتکار نمایندگان محترم استان در مجلس شورای اسلامی مصوب و از دی ماه سال 1389 در استان آذربایجان شرقی اجرایی شد. در ماده 6 بیمه قالیبافان آمده است: «حداقل سن افراد واجد شرایط برای انعقاد قرارداد بیمه موضوع این آیین‌نامه، 15 سال و حداکثر50 سال تمام است. تبصره ـ سوابق بیمه‌ پردازی مشمولان این آیین‌ نامه به حداکثر سن موضوع این ماده اضافه می‌شود.»
ماده 7 نیز می گوید: «شرایط لازم برای بیمه متقاضیانی که بیش از پنجاه سال سن دارند به‌ شرح زیر تعیین می‌شود: الف ـ در زمان تقاضا سن آنان بیش از پنجاه و پنج سال نباشد. ب ـ حق بیمه مازاد را یکجا بپردازد. پ ـ بین پذیرش تقاضا توسط سازمان تأمین اجتماعی و پرداخت یکجا بیش از یک ماه فاصله نباشد. ت ـ هر فرد می‌تواند یک بار متقاضی استفاده از امکان پرداخت یکجا شود.»
حالا در نظر بگیرید که یک قالیباف 55 ساله، چگونه 5میلیون تومان را بصورت نقد و یکجا به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز کند.
با بررسی این قانون که می توانست موجب دلگرمی و ثبات شغل قالیبافی شود، مشاهده می شود، پرداخت هزینه طول درمان نیز وجود ندارد و در کنار آن با بخشنامه جدید سازمان تامین اجتماعی ( شماره 62/91/5010 تاریخ 20/1/1391 )، الزام به تبدیل بیمه 14% به 27% مطرح و مبلغ نزدیک به 600 هزار تومان ( نقدی ) به ازای هر سال ما به التفاوت تبدیل وضعیت بیمه از قالیبافان مطالبه می شود. با وجود این به نظر می رسد دیگر شرایط بهره مندی بیشتر قالیبافان مقدور نیست.
سخن آخر اینکه هنر - صنعت قالی به علت داشتن پیشینه تاریخی و فرهنگی و هم به علت قدرت اشتغال زایی و ارزآوری باید مورد توجه ویژه قرار گیرد و مشکلات قالیبافان سنگر تولید در میان دغدغه های کلان مجلسی ها و دولت مردان جای داشته باشد. آنها می توانند با اصلاح قانون بیمه قالیبافان و حتی سخت و زیان آور محسوب کردن این شغل، نور امید بر دارهای قالی بتابانند.

دیگر اخبار قالی دستباف ایرانی
 مشتری عزیز! کپی برابر اصل نیست
 ارسال نامه های جعلی بدون مهر و امضاء بوسیله اشخاص معلوم الحال زیر چترعلیرضا قادری رئیس خودخوانده اتاق فکر فرش ایران
 نا امیدی قالیبافان از بیمه