همچنين دیگر اخبار جغرافياي قالی دستباف ایران را در اين بخش بخوانيد بازگشت تماس با ما در باره اثحادیه صفحه اول 日本語

گزارش برگزاری آیین نکوداشت فرش دستباف ایران / موزه فرش تهران

2012.05.22
گزارش تصویری برگزاري آيين نکوداشت فرش دستباف ايران/ موزه فرش تهران

منبع : روابط عمومی اتحادیه قالی تبربز  -سید محمد مهدی میرزا امینی

تورج ژوله که مسئولیت اجرای همایش را بر عهده داشت توضیحاتی در خصوص نام قالین و وجه تسمیه آن با این همایش ارائه داد و اشاره داشت کلمه قالین بارها و بارها در اسناد تاریخی مورد استفاده قرار گرفته است. ادامه جلسه نمایش فیلم کوتاهی به کارگردانی سارا مرید پور درباره سنت قالیبافی کلاردشت بود که به عنوان یک سنت قالیبافی فراموش شده برای حاضرین جالب توجه بود.

30 اردیبهشت ماه 1391 موعدی بود تا جمعی از اساتید و مسئولان و قالی دوستان به مناسبت روز جهانی موزه‌ها در موزه فرش تهران گردهم جمع شوند و در خصوص فرش و موزه به بحث و تبادل نظر بپردازند. اجرای این مراسم را که تورج ژوله محقق و پژوهشگر قالی برعهده داشت با سخنرانی‌های مختلف پیگیری شد. <

دکتر سعید آبادی سخنران اول این همایش بود. وی در پیش درآمد صحبت‌هایش گفت:امروز از آن روزهایی است که شرق و غرب کنار هم می‌نشینند و از میراث فرهنگی و هنری صحبت می‌کنند. دبیر کل سازمان جهانی یونسکو در ایران در ادامه صحبت‌هایش به پنج روند تولید هنری و فرهنگی اشاره داشت و افزود امروزه انبوه شدن تقاضا در دریافت کالاهای فرهنگی و هنری، متنوع شدن سرویس دهندگان و تولیدکنندگان از موضوعات اقتصادی و تجاری است، حضور فعال بخش خصوصی و روند بین‌المللی شدن کالاهای فرهنگی و هنری از عمده مسائلی است که در رشد فرهنگی و هنری کشورهاموثر است. سعید آبادی با اشاره به میراث فرهنگی ملموس و نا ملموس هشدار داد، ما در بخش میراث فرهنگی ناملموس با مرگ خاموش میراث فرهنگی روبرو هستیم. وی همچنین از موزه‌ها به عنوان حافظه بشریت نام برد و اظهار داشت، موزه‌ ها می‌توانند ما را با پیشینیانمان آشنا نمایند.

محمد باقر آقا علیخانی سخنران بعدی این همایش بود. وی موزه‌ فرش را علاوه بر مکانی برای حفظ و نگهداری آثار گرانبهای قالی ایران، محلی برای تحقیق و پژوهش و گرفتن اطلاعات لازم برای مدیریت‌های علم محور دانست.
رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: ثبت یک برند جهانی نسل‌ها و سال‌ها زمان نیاز دارد تا جامعه جهانی این برند را بشناسد، اما در حالی که قالی ایرانی در جامعه جهانی یک برند معتبر و شناخته شده است و ما باید از این امتیاز کمال استفاده را ببریم.
وی در این رابطه اظهار داشت تهیه سِت محصولات وابسته به قالی می‌تواند سایر محصولات ما را در سایه قالی به جهان معرفی نماید.
آقا علیخانی ضمن اشاره به رتبه اول قالی در تخصیص ارزش افزوده اقتصادی به خود گفت: یک میلیارد دلار صادرات قالی برابر است با 10 میلیارد دلار صادرات بخش صنعتی در کشور، که این موارد می‌بایست در توسعه تولیدی و اقتصادی قالی مد نظر قرار گیرد.
وی در پایان افزود مرکز ملی با تمام توان خود سعی می‌نماید تا قالی را به آن جایگاه واقعی خود نزدیک نماید و در این مسیر به همراهی تمامی ذینفعان نیاز دارد.

دکتر فراهانی سخنران آخر بخش اول این همایش بود. وی که خود را از منطقه قالی خیز فراهان معرفی کرد گفت: با قالی زندگی کرده‌ام و به نوعی با آن عجین بودم.
وی در خصوص موزه فرش تهران نیز گفت این موزه که بیش از سه دهه از ساخت آن می‌گذرد در آن موقع با استاندارد موزه‌های زمان خود هماهنگ بوده اما امروزه با استاندارهای موزه داری فاصله دارد.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران، موزه‌ ها را نشان دهنده هویت هر شهری دانست و اشاره کرد موزه ‌ها اغلب برای تحقیق و نمایش آثار ایجاد می‌شوند اما در ایران ابتدا موزه‌ ها بر اساس تقلید ایجاد شدند که می‌بایست بر روی تحقیق و آموزش در موزه‌ها فرهنگ سازی نماییم.

رضی میری تولید کننده بین المللی فرش ایران، اولین سخنران اصلی مراسم که تاثر خود را از فیلم پخش شده ابراز داشته گفت: نگاه به منظره کلاردشت و ویران شدن آن توسط انسانها واقعا جای تأسف دارد و قالی کلاردشت کوچکترین چیزی است که نابود می‌شود و ما باعث و بانی آن هستیم.
میری در خصوص وضعیت موزه فرش تهران نیز بسیار نگران و ناراضی بود و گفت: موزه فرش از آثار برجسته معماری معاصر ایران بوده و است و اگر مدیریت صحیحی بر آن حاکم بود قطعا امروز به این وضع دچار نمی‌شد.
نایب رئیس اتحادیه صادرکنندگان ایران، در نقد سخنان رئیس مرکز ملی گفت: آن چیزی که قالی ایران را به برندی جهانی تبدیل نموده، تابلو فرش‌ ها نیست و با نمایش فیلمی مستند از قالی شیخ صفی به این نکته اشاره داشت.
میری در ادامه صحبت‌ هایش با اشاره به لزوم جدی گرفتن بحث آموزش و پژوهش و نقش موزه‌ها در آن از وب سایت موزه فرش تهران انتقاد کرد و گفت وب سایت موزه فرش گستردگی لازم را ندارد و بسیاری از بخش‌های آن نیز غیر فعال هستند و از مسئولین موزه خواستار رسیدگی به این مسئله شد.
وی همچنین همدلی نهادهای مختلف را در ساخت و فعال سازی موزه بسیار موثر دانست و پیشنهاد داد تا سیستم مدیریت موزه به شکل هیئت امنایی درآید و اشاره داشت تا زمانی که موزه به این شیوه اداره شود ما همچنان شاهد این نارسائی‌ها خواهیم بود. و این نواقص و کاستی‌ها در موزه فرشی اتفاق می‌افتد که در کشوری است که شعار آقایی قالی دنیا را دارد که البته به حق است.
وی، قالی ها را همچون کتاب ‌هایی دانست که باید مورد مطالعه و تحلیل قرار گیرند، تا بفهمیم چه حرف‌هایی برای گفتن دارند و یا می‌خواهند بگویند.
ایشان در پایان فیلم مستندی را که جریان شستشوی، تخته دوم قالی شیخ صفی ( نگهداری شده در موزه لوس آنجلس ) را با دقت و وسواسی مثال زدنی نشان می‌داد پخش نمودند و شرایط نگهداری قالی ها در داخل و خارج کشور را مقایسه نمود و حضار را به قضاوت فراخواند.

در ادامه جلسه از چند تن از اهداکنندگان قالی‌ به موزه‌ فرش و همچنین از موزه داران برتر استان تهران تقدیر به عمل آمد.

سخنران بعدی استاد سیاوش آزادی مهمان ویژه همایش بود. وی ابتدا سرگذشتی از شرایط خودش و نحوه آشنایی‌اش با قالی‌ را بیان داشت و سپس اشاره‌ای به علاقه‌��ش به قالی‌ ‌های ترکمن و بلوچ داشت.
آزادی، در ابتدای سخنانش ضمن معرفی اجمالی قالی‌ ‌های مناطق قالیبافی بلوچ انواع گره‌های قالی‌ را در 2 نوع کلی متقارن و نامتقارن دانست که نوع متقارن به سه دسته و نوع نامتقارن را به چهار دسته تفکیک کرد.
همچنین با نمایش تصاویر انواع گره ‌ها به توضیح انواع آن‌ها پرداخت.
وی در ادامه تصاویر قالی‌ ‌های بلوچ را نمایش و در مورد هرکدام توضیحاتی را رای حضار ارائه ‌نمود.
این نویسنده و پژوهشگر بین المللی قالی‌ ایران ضمن اشاره به روند تجزیه و تحلیل فیزیکی قالی،‌ این امر را کاری سخت، زمان بر و خسته کننده دانست.
وی در پایان با بیان خاطره‌ای از 46 سال پیش گفت: در سال 1966 که تازه گالری قالیم را افتتاح نموده بودم، با استاد هنری ملاقات داشتم که تأثیر عجیبی بر من گذاشت. او گفت اگر کسانی که در مورد پیکاسوکتاب نوشته‌اند در مورد قالی‌ کتاب می‌نوشتند، قالی‌ به حدی ارزش می‌یافت که کسی نمی‌توانست قالی‌ بخرد. وی به من پیشنهاد کرد بروم و زندگی اساتید قالی‌ را مستند کنم و آنان را به دنیا معرفی کنم و این داستانی بود که تاثیر شگرفی بر من گذاشت.
دکتر سامانیان در ادامه مراسم، پیرامون معرفی موزه ‌ها از ابتدا تاکنون سخنرانی نمود. مدیر تحصیلات تکمیلی و رئیس پردیس باغ ملی دانشگاه هنر ارتباط موزه ‌ها و دانشگاه‌ها را مطلوب ندانست و گفت بین دانشگاه و موزه فاصله وجود دارد که باید برای رفع این شکاف تلاش کنیم.
با سخنرانی دکتر طاهر صباحی همایش قالین پیگیری شد. وی ابتدا با توضیحی ریشه کلمه قالی را بسیار کهن دانست و کلمه‌ای مناسب‌تر از قالی برای این هنر ارزنده متصور نشد. وی در ادامه به معرفی موزه‌ های بزرگ دنیا با پخش تصویر و آثار برجسته قالی آن‌ها پرداخت و توضیحات تکمیلی را در خصوص هر یک از موزه ‌ها و آثار شاخص آنان برای حضار ارائه نمود.
سردبیر مجله گره در ادامه سخنان خود به تفسیر قالی ‌های محرابی و همانندی آن به بدن انسان پرداخت. بخش بعدی سخنان صباحی تصاویری بود از حضور انکار نشدنی قالی‌ ایرانی در مراسمات و مناسبات مختلف رسمی بین المللی که بسیار قابل تأمل بود.

سخنران پایانی این همایش نیز دکتر سید جلال الدین بصام بود که پیرامون نقش متقابل موزه و انجمن علمی فرش ایران و همچنین زمینه‌های همکاری این دو نهاد مواردی را مطرح نمود.
وی ضمن معرفی انجمن و فعالیت‌ها و توانایی‌های آن اظهار داشت در کشور 420 موزه وجود دارد که موزه‌ های تخصصی قالی‌ در کشور انگشت شمار هستند و موزه‌هایی هم که بخش قالی‌ دارند نیز محدود هستند.
رئیس انجمن علمی فرش ایران با بیان مشکلات موزه‌ های قالی‌، داشته‌های موزه‌ ها و همچنین داشته ‌های انجمن علمی فرش ایران مهمترین زمینه‌های همکاری موزه و انجمن را آموزش و پژوهش دانست و ابراز امیدواری کرد که در این زمینه موزه فرش و انجمن علمی فرش بتوانند همکاری‌های مناسبی داشته باشند.
اکبر مهدی‌ئی هم در پایان همایش از مسئولین خواست تا در تقویم کشور روزی تحت عنوان روز ملی قالی‌ قرار گیرد و همچنین سمفونی و سرودی ملی برای قالی‌ ایران ساخته و اجرا شود که امیدواریم این خواسته ‌ها توسط مسئولین هرچه زودتر اجرایی شوند.
آیین نکوداشت فرش دستباف ایران هر چند از مشکلات فنی عدیده‌ای اعم از ناهماهنگی‌های زمانی و اجرایی، مشکلات صدا و تصویر و سیستم سرمایش و تهویه و... بسیار رنج می‌برد اما به هر حال محفلی تخصصی با حضور اساتید و مسئولین و علاقمندان به قالی‌ بود که صرفا برگزاری آن را غنیمت می‌شمریم و امیدواریم این دست همایش‌ها به رشد و پویایی هرچه بیشتر قالی‌ ایران کمک نماید.

دیگر اخبار قالی دستباف ایرانی
  نمایشگاه نقاشی های 'مریم رحیمی نمین'
  واردات کالاهای غیرضروری منوط به صادرات فرش دستباف شود
  حکم عذر خواهی رسمی دادگاهی عطاالله نظری نفوتی به زبان ژاپنی