نامه عبدالله احراري پژوهشگر و عضو انجمن علمي فرش ايران به مرکز محترم پژوهشهای مجلس شورای اسلامی

2011.09.025

نامه عبدالله احراري به مرکز محترم پژوهشهای مجلس شورای اسلامی

مرکز محترم پژوهشهای مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم

احتراما" به استحضار میرساند تورم مستمر، سیاست تثبیت نرخ ارز، کمبود نقدینگی و گران بودن تشهیلات بانکی، تحریم فرش ایران، عدم عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی و ... فرش ایران را در لبه پرتگاه قرار داده است، بطوریکه اکنون بسیاری از کارگاه های قالیبافی تعطیل و به رغم تلاش مسئولان دولتی در جهت جور نمودن آمار برای صادرات فرش ایران این کالا عملا قدرت رقابت خود را به دلیل افزایش قیمت تمام شده از دست داده است.. وضعیت شکننده فرش ، ناشی از برخی از سیاست های اشتباه اقتصادی دولت با اجرای طرح هدفمند سازی یارانه ها وارد فاز جدیدی گردید و پرداخت یارانه نقدی به مردم تعداد قابل توجه دیگری از بافندگان را تشویق به ترک کارگاه های قالیبافی نمود که نتیجه ی نهایی این قسمت افزایش صد در صدی قیمت نهاده های تولید اعم از مواد اولیه و دستمزد و بالاخره حضور فرش ایران در بازارهای هدف با قیمت گران است!
بسیار صادقانه و فارغ از هرگونه بحث و جدل سیاسی عرض میکنم که جامعه فرش دستباف ایران از وضعیت حاکم بر این هنر صنعت دلسرد است و تاکنون هر کس توانسته دل از این هنر صنعت جدا نماید طبعا" رفته و کماکان خروج سرمایه و نیروی انسانی با شیب بسیار تندی از این هنر صنعت ادامه دارد.
جامعه فرش دستباف با استقبال از تمرکز تولیگری فرش در وزارت بازرگانی در اوایل دهه هشتاد امیدوار بود که این مجموعه بتواند سر و سامانی به این هنر صنعت بدهد که متاسفانه مرکز ملی فرش ایران به دلایل مختلف منجمله عدم اقتدار و استقلال سازمانی و عدم توجه به نقطه نظرات بخش خصوصی از ساماندهی این هنر صنعت عاجز مانده است یا بهمتر بگویم این ظرف اصولا نمیتواند پاسخگوی نیازهای جامعه فرش ایران باشد. لازم است به استحضارتان برسانم بر خلاف آنچه در خصوص برخی موارد همانند برگزاری آموزش ها، گسترش مجتمع های قالیبافی، بازاریابی و ... مطرح میگردد، بدلیل نبود مدیریت مقتدر و پویا و عدم مشارکت بخش خصوصی هیچکدام از برنامه های فوق خروجی لازم را نداشته و این موضوع بیشتر مایه ی تاثر و افسردگی جامعه فرشرا فارهم ساخته است.
لذا اکنون که بحث تعیین جایگاه متولی فرش در مجلس محترم مطرح است و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به یک فوریت طرحی رای داده اند که بر مبنای آن قرار است وظایف، مسئولیت ها و مراکز مرتبط به فرش دستباف به وزارت محترم جهاد کشاورزی ملحق گردد خاطر نشان می نمایم که چنانچه متولی فرش سازمان مستقل و مقتدری نباشد توانایی رویارویی با چالشهای فراروی فرش را نخواهد داشت و تجربه مرکز ملی فرش یکبار دیگر تکرار خواهد شد!
لذا پیشنهاد می نمایم که نمایندگان محترم با بررسی کارشناسی و با تعامل بیشتر با بخش خصوصی و همچنین با در نظر گرفتن تشکلهای مشابه در کشورهای رقیب سازمان مستقل فرش ایران را تصویب نمایند.
شاید یکی از راهها این باشد که این سازمان زیر نظر شورای عالی فرش متتشکل از وزارتخانه های جهاد کشاورزی، صنعت و معدن و تجارت، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و چهار عضو از بخش خصوصی (نمایندگان اتحادیه صادرکنندگان فرش، اتحادیه ی صنف بافندگان، تعاونی های تولید روستایی و شهری) به ریاست رییس جمهور یا معاون اول وی به فعالیت بپردازد
در پایان اینجانب و سایر دوستداران و عاشقان فرش ایران امادگی خود را برای ارایه توضیحات کارشناسی به ان مرکز و نمایندگان محترم مجلس اعلام می نماییم و انتظار داریم نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در فضای کارشناسی و کاملا" شفاف به بررسی جایگاه متولی فرش بپردازند طبعا" در مورد فرش هر یک از تشکلها با توجه به منافع و علایق خود دلایل و توجیهاتی دارند که لازم است نمایندگان محترم با جایگاه واقعی این تشکلها و انگیزه های دفاع آنان از هر وزارتخانه آشنا شوند تا با اشراف به همه مسایل بتوانند مصوبه کارشناسی داشته باشند انشا..........

عبدالله احراری
پژوهشگر و عضو انجمن علمی فرش ایران