اطلاعیه

گزارش شبیری در مراسم اختتامیه برگزاری همایش گره چهارصد ساله ایران و ژاپن موزه ابریشم ژاپن با حضور سفیر محترم جمهوری اسلامی ایران تنی چند اعضاء و دیگر دست اندرکاران فرش دستباف ایران در ژاپن که برای وزرا ، روسا
و مدیران سازمان ها و اتحادیه ها دست اندرکار فرش دستباف ایران فرستاده شد

日本初シルクペルシャ絨毯の展示会

2009.05.24

بنام خدا

یکی از جلوه های فرهنگ و هنر ملت بزرگ ایران که آوازه جهانی دارد فرش دستباف ایران است که همیشه به یاد ماندنی و اصیل است. تا آن جا که گویند فرش ایران از ایران و ایران از فرش آن نامی است.

فرش ایران که ریشه اش در ادب، ساقه اش در فرهنگ و گل هایش در اقتصاد ایران زمین شکوفا است. این قداست و حسن شهرت ترنم سنفونی هماهنگی است که از جان طراح و نقاش و رنگرز و بافنده تراوش می کند و این نقش و رنگ را در قالب هنر و ادب ایران بنام فرش دستباف ایران به جهانیان عرضه می دارد و در سیر و سلوک عاشقانه ای که در اندیشه تا تولید این هنر است که به این سنفونی منزلت و حسن شهرتی در خور تقدیر و ستایش به خود می بخشد.

طرح و اجرای موزه ابریشم ژاپن همانند حرف هایی بزرگ بود از طفلی کوچک،

ایده ایی بزرگ از اتحادیه ای کوچک. پروژه ای ناشدنی که اتحادیه های فرش دگر کشورها را با داشتن هزار عضو و چند دهه سابقه به رعب و وحشت می انداخت.

اما اتحادیه فرش دستباف ایران در ژاپن با حدود سی عضوعزم آن نمود که این ناشدنی را شدنی کند واین سنفونی را به اجراء و برای اجرای آن نت ها ی روی کاغذ این سنفونی ملی، فرهنگی، ایرانی احتیاج به رهبر ارکستری بود فرهیخته، فرش دوست و ملی.

همیشه رهبران می بایست تصمیم درست اتخاذ کنند و مدیران می بایست آن تصمیمات را بدرستی انجام دهند. در نهایت چنین نیز شد و عملیات درست رهبریت این حرکت ملی-فرهنگی و حضور بجای سفارت جمهوری اسلامی ایران در توکیو- موزه ابریشم ژاپن - موزه فرش ایران و مرکز ملی فرش ایران بال های لازم به پرواز را به ما داد و انگیزه پرواز را در دل این اتحادیه کوچک بارور کرد.

پس از گذشت 8  ماه تلاش و کوشش شبانه روزی سرانجام شاهد برگزاری بزرگترین و بهترین ترنم موسیقی فرش ایران در خارج از ایران  شدیم. نمایشگاهی غرور آفرین و ملی موزه ای در خور تحسین برای اولین بار نه تنها در کشوری چون ژاپن بلکه افتخار آفرین و برای اولین بار در دنیا.

موزه ایی که از انواع تخم کرم ابریشم تا کرم شدن، از کرم به پیله و از پیله به نخ و از نخ به رنگ و از رنگ به بافت و نمایش انواع و اقسام دست بافته های ابریشمی مثل خرجین، جاجیم و حدود سیصد قطعه از بهترین فرش های استادان عصر معاصر ایران که هر کدام ناموران هنر قالی ابریشمی ایران هستند چون جمشیدی، معصومی، رجبیان، بابایی، بهرامی، ارسلانی، ارمی، خاکی و... که هر کدام بیننده را مجذوب خود می کند.

همچنین به نمایش کشیدن قالی سوزن شیرد عصر صفوی اصفهان متعلق به مراسم نیمه مذهبی
گیون ماتسوری که برای اولین بار از شهر و کاشانه خود کیوتو به مهمانی ما آمد.

و سرانجام حضور پربار 20 قطعه از نفیس ترین فرش های ابریشمی موزه ملی فرش ایران که توانست برای اولین بار با همت و تصمیم درست ریاست محترم آن موزه جناب آقای اسکندرپور به خارج از ایران راه پیدا کند و این خود موجی بزرگ بود در دریای فرش ایران و دیگران را به این فکر برد که چرا ما نه !؟

همگان نیک آگاهیم که این امر میسر نبود مگر با تلاش ها و پیگیری های شبانه روزی سفیر محترم و فرهنگ دوست ما در ژاپن جناب دکتر سید عباس عراقچی. که بنده به نوبه خود بار دگر از ایشان تشکر می نمایم.

به برکت برگزاری این موزه خیلی از اولین ها به مبارکی اتفاق افتاد.

از جمله دعوت اتحادیه فرش دستباف ایران در ژاپن از ریاست محترم مرکز ملی فرش ایران جناب آقای فیصل مرداسی، کارشناس محترم آن مرکز جناب اقای موسی علی عباس زاده، ریاست محترم موزه فرش ایران جناب آقای پرویز اسکندرپور و امین اموال موزه سرکار خانم نسترن نیک نژاد.

برگزاری 4 سمینار پیاپی هفتگی در باب فرهنگ، دانش، هنر، تعمیر و مرمت فرش دستباف ایران.

حضور اساتید، دانشجویان هنر، مد، طراحی، زبان فارسی، مطالعات اسلامی و... از دانشگاه های مختلف ژاپن

بازدید مدارس ژاپنی اعم از ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان

حضور و سخنرانی جناب دکتر عبدالرحیم گواهی، سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در ژاپن، و دارنده نشان "آفتاب تابان" از امپراتور ژاپن و رئیس محترم مرکز پژوهش ادیان جهان

برگزاری مراسمات فرهنگی مختلف از جمله تحلیل از ایران شناسان برجسته ژاپنی همچون پرفسور ایموتو، تحلیل از خیام شناس برجسته ژاپنی خانم امیکو اوکادا ریاست محترم انجمن فرهنگی ایران و ژاپن

حضور هیات اتاق تعاون ایران و جمعی از نمایندگان مجلس

حضور ساده و بی آلایش مقامات ژاپنی و همه و همه دست آوردهای غرور آفرین این موزه بوده است. تا جایی که برگزاری موفقیت آمیز نمایشگاه فرش های دستباف نفیس ابریشمی در این موزه  گامی در راستای توسعه پیش از پیش روابط فرهنگی ثهران و توکیو بود.

در طی برگزاری این موزه 8500 بازدید کننده با پرداخت حق ورودیه و بازدید کننده با نشان دادن کارت پستال های دعوتی رایگان از طرف سفارت جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه فرش دستباف ایران در ژاپن از این موزه بازدید به عمل آوردند که متاسفانه از این تعداد فقط حدود 100 بازدید کننده ایرانی موزه را مورد بازدید قرار دادند.

تورهای هر روزه از موزه بعمل آمد که مسلما بعد از فرش های نفیس موزه ایران و فرش سوزن شیرد مراسم گیون، عکس های هنری فرش ایران که به لطف و عنایت مرکز ملی ایران به ژاپن ارسال شده بود برای ژاپنی ها جذابیت فوق العاده داشت.

به علاوه اتاق فرش های معاصر که از حدود 50 فرش ابریشم قم وکاشان و تبریز از 50بافنده مختلف و 50 طرح مختلف به دیوارو حدود 250 قطعه از نفیس ترین فرش های ابریشمی تزیین شده بود سبب جلب توجه بازدید کندگان به این فرهنگ غنی گردید.

یکی دیگر از پر بیننده ترین بخش های موزه که حقیقتا به دست اندرکاران آن باید خسته نباشید گفت بخش تعمیر و مرمت فرش بود که به مدت یک ماه شرکت جوتان من تننس جناب آقای غیبی رئیس محترم این شرکت به همراهی جناب آقای ستاری استاد محترم مرمت فرش ایران ژاپنی های بسیاری را با نگهداری و مرمت فرش آشنا کردند.

همچنین جای تشکر فراوان وجود دارد از شرکت پرسپولیس به مدیریت آفای خسرو طاقی ، شرکت پرشین ورلد به مدیریت آقای محسن منافی، شرکت سانایی کارپت به مدیریت آقای عادل غیبی و شرکت یوکا اینترنشنال به مدیریت آقای کاوه زند بصیری و دگر اعضائ این اتحادیه که بدون هیچ چشم داشتی ما را در برگزاری این موزه و این کار فرهنگی خطیر یاری دادند.

اتحادیه فرش دستباف ایران از تمامی دست اندرکاران ایرانی و ژاپنی سپاس گزاری از این که قدم رنجه کردند و برای روز افتتاحیه گل فرستادند.
تشکر مخصوص از آقای جمشید رضایی مسئول محترم خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران که در طول این یک ماه همراه این موزه بودند و در تهیه و نشر خبر و عکس ما را همراهی نمودند.

سفارت محترم جمهوری اسلامی ایران در ژاپن بی نهایت حمایت کرد و ما را در تمام راه همراهی و همیاری نمود، اینجانب به عنوان نماینده اتحادیه فرش دستباف ایران در ژاپن از طرف خود و تمامی اعضای این اتحادیه از این سفارت خانه به ویژه سفیر محترم جمهوری اسلامی ایران جناب آقای سید عباس عراقچی و قسمت اقتصادی آن سفارت محترم سپاسگزاری می نمایم.

از جناب آقای علی ملکی جو مدیر بازرگانی مرکز ملی فرش ایران که همواره رهنما و یار ما بودند تشکر می نمائیم.

در خاتمه پیش از این که گزارش فرهنگی و اقتصادی این موزه را به حضور برسانم بر خود وظیفه می دانم تا از چهار خانم که پایه این موزه بودند تشکر و سپاس گزاری کنم.

نخست از سرکارخانم افسانه نادی پور رایزن محترم اقتصادی سفارت که با همه مشکلات کاری خود در تمام راه یار و یاورما بودند.

دوم خانم مریم چرخچی که در 2ماه گذشته من و این اتحادیه را تنها نگذاشتند و شبانه روز به کارهای ترجمه و نوشتار ژاپنی این موزه مشغول بودند.

سوم:سرکار خانم اونو مدیر محترم موزه که خواست های ما را ما متنانت انجام دادند و در این یک ماه از تمامی بازدید کنندگان و اعضای محترم اتحادیه با روی باز استقبال نمودند

و در آخر از سرکار خانم ایشی نابه که در پس تمام کارهای قانونی و فنی اداری برگزاری این موزه را بر عهده داشتند.

در پایان می خواهم ازاعضاء اتحادیه فرش دستباف ایران در ژاپن تشکر نمایم که با اتحاد و اتفاق به همه نشان دادند که می توان دست در دست یک دیگر داد و سنگ های بزرگ را بلند کرد و کارهای نشدنی را شدنی نمود من از این اتفاق مبارک تشکر می کنم و امیدوارم این اتحاد و اتفاق تا سالیان دراز در بین آنان باقی و پایدار بماند.

گزارش موزه

موزه ابریشم ژاپن که به مدت یک ماه از تاریخ 24 ماه اپریل تا 23 می 2010 برگزار گردیده است. یک حرکت خود جوش می باشد که به همت موزه ابریشم ژاپن و اتحادیه فرش دستباف ایران در ژاپن برگزار گردیده است که جهت شفاف سازی ناگزیر به عنوان مطالبی هستم که مایل به گفتار آن نبودم و نیستم اول اینکه این حرکت یک حرکت خود جوش بود و هزینه های برگزاری آن هم بر عهده همین دو ارگان بود و بس.

مرکز ملی فرش ایران برخلاف گفته و باورمدیر آن سایت خبری به اصطلاح دلسوز فرش کشورهمه گونه با ما همکاری را به عمل آورد و هر مبلغ مطالبه این موزه را حاضر به پرداخت بود که اتحادیه فرش دستباف ایران در ژاپن برای نشان دادن همکاری دو جانبه خود با آن مرکز تقاضای مشارکت در چاپ کتاب های موزه را نمود که آن مرکز محترم مبلغ 8000 یورو معادل 998.142 ین ژاپن به حساب این اتحادیه واریز نمود.

این کتاب ها به دلایل مختلف 4  بار تعویض چاپ شد و سرانجام در این موزه به متقاضیان عرضه شد که از باب اشتباهات در این کتاب عذرخواهی می شود که شاید جالب توجه باشد که بر خلاف اباطیل پخش شده یک نفر فقط دو فرش از فرش های موجود درآن کتاب متعلق به شرکت اینجانب هست.

تعداد زیادی از آن ها در مراسم مختلف بین دست اندرکاران توضیع گردید و مقداری از آن در مقابل درب اصلی موزه برای فروش گذاشته شد.
هرچند قیمت آن 2800 ین تعیین گردید بود معهذا هرکس که مایل بود می توانست با پرداخت 1000ین که جهت دادن خیریه به انجمن نعناع حمايت کننده معلولين ايران که در سایت اتحادیه اعلام شده است خریداری کنند

که جمع پول های خیریه اعلام شده از طرف موزه  مبلغی حدود 285.700 ین ژاپن می باشد که در آینده نزدیک در مراسمی زیر نظر سفارت جمهوری اسلامی ایران در توکیو به موسسه مذبور اهداء خواهد گردید.

دومین مبلغی که مرکز ملی فرش ایران به اتحادیه فرش دستباف ایران قول پرداخت داده است  که هزینه حمل و نقل فرش ها موزه ایران از تهران به توکیو و بالعکس است.

سومین مبلغ دریافتی این اتحادیه مبلغی است معادل 000/700 ین از طرف استانداری کاناگاوا می باشد  که صرف حقوق 3  نفر ژاپنی که در موزه برای مردم توضیحاتی می دادند بشود.

مبلغ دیگری چز این سه مورد  وارد این اتحادیه نشده است و نمی شود وتمامی این اتحادیه از امروز تا ده سال دیگر آمادگی دارد جهت شفاف سازی مالی خود به هر سازمان ارگان دولتی و خصوصی ثبت شده است ذیصلاح دولت ایران و ژاپن پاسخگو باشد.

در عمل موزه در طبقه دوم و سوم که فقط جهت ارتقاع فرهنگ ایران در ژاپن تعبیه شده بود هیچ فرش وحتی نخ فرشی به فروش نرسید و تمامی سعی این همایش ایجاد فضای فرهنگی بود و بس.
طرح پوستر ها و سایر برگه های تبلیغاتی که توسط یکی از طراحان برجسته ژاپنی طراحی شده بود،چاپ 1500برگ پوستر (آ-یک)، 3000 برگ پوستر (آ-سه)، 400هزار برگ پوستر( (آ-چهار) چی راشی ژاپنی) و 15هزار برگ کارت پستال برای تبلیغات سراسری در ژاپن که بوسیله اعضاء این اتحادیه پخش گردید.

حدود 12000  بروشور اتحادیه با ذکر نام و لیست همه اعضاء در میان مراجعین پخش گردید که حضار از روی میل خود بتوانند با اعضای اتحادیه تماس حاصل نمایند.

بخاطر جدایی کار فرهنگی با کار اقتصادی فروشگاهی در طبقه اول ساختمان استانداری که برای فروش فرش اعضای اتحادیه تهیه شده بود تعداد حدود 80 قطعه فرش اعضائ به نمایش در آمد که از آن تعداد 7  قطعه به مبلغ  3.770.000 ¥بفروش رسیده است که  که 2 پشتیآن متعلق به شرکت ICG بود که 253.000 به حساب این شرکت خواهد آمد.

اما آنطور که گفته و نوشته شد همه چیز خوب خوب هم نبود در راه برگزاری این موزه کسانی ما را از اول تهدید بعد در صدد تطمیع وباز به تهدید و بسیار سنگ اندازی نمودند و برای خادمین به ایران شایعه سازی کردند  و با اینکه خود را از دل سوزان فرش ایران می خواندند از هیچ تنشی برای جلوگیری کردن از آمدن فرش های موزه ایران خودداری ننمودند و پا از این فراتر گذاشته و از این اتحادیه تقاضای...... دارند ولی عزم ما بر آنان قالب آمد و ما با بدون هراس کشتی این موزه را در آب انداختیم و از دریا ها گذشتیم و بجای قصه گفتن خود قصه شدیم که تا سالیان سال قصه ی اولین موزه فرش ایران در یاد ژاپنی ها و ایرانیان مقیم ژاپن باقی بماند.

اما خواسته و ناخواسته در یک اشتباه کاملا اتفاقی که در کتاب موزه رخ داده بود دوستان خود را رنجاندیم.

جناب آقای کاوه زند بصیری رئیس محترم شرکت یوکا اینترنشنال  و نماینده تولیدی معصومی و خود شخص جناب معصومی را آزرده نمودیم.

این اشتباه بدون قصد و هدف و کاملا اتفاقی بود. تولیدی معصومی یکی از با سابقه ترین و زیباترین فرش های ابریشم ایران را تولید می کند که از رنگ های طبیعی و بهترین ابریشم موجود در ایران استفاده می کند و همان گونه که به خوبی می دانید فرش های معصومی از رونقی خاص درپشت ویترین های این موزه برخوردار بود و جایگاه والایی در کتاب موزه فرش داشت.

اینجانب سید احمد شبیری ریاست اتحادیه فرش دستباف ایران در ژاپن از طرف خود و هئیت مدیره این اتحادیه در مورد اشتباه چاپی که دراین کتاب که در مورد آقای معصومی رخ داده است رسما عذر خواهی می نمایم و امید است که مورد بخشش آن سروران گرام قرار گیریم.

امید است این تلاش آخرین تلاش نباشد بلکه پل و گامی باشد برای کارهای خطیر آینده

چون این بنده حقیر معتقد است که کارهای فرهنگی خطیر است که راه ساز کارهای اقتصادی بزرگ خواهد شد

از صبر شما سپاسگزارم

اتحادیه فرش دستباف ایران در ژاپن با همکاری موزه ابریشم ژاپن، عزم را جزم نمود و با حمایت و همت و پشتیبانی دیگر سازمان ها و نهاد های بزرگ و برجسته ی ایرانی و ژاپنی بخصوص سفیر محترم دکتر سید عباس عراقچی و سفارت محترم جمهوری اسلامی ایران در توکیو ، موزه فرش ایران ، مرکز ملی فرش ایران  به مدت یک ماه از تاریخ 24/4/2010 لغایت 23/5/2010 موزه ای را درباب فرش و دیگر دست بافته های ابریشمی،برای نخستین بار در ژاپن تدارک دید پس ازماه ها تلاش و کوشش شبانه روزی سرانجام شاهد برگزاری بزرگترین و تنها موزه فرش ایران در خارج از ایران  شدیم. نمایشگاهی غرور آفرین و ملی موزه ای در خور تحسین برای اولین بار نه تنها در کشوری چون ژاپن بلکه افتخار آفرین و برای اولین بار در دنیاعلاوه براين 20 قطعه از نفيس ترين فرش هاي دستباف ابريشمي تاريخي موزه ملي فرش ايران که براي نخستين بار از کشور خارج شدند، به نمايش درآوردن قالي "سوزن شيرد" بافته شده در عصر صفوي توسط هنرمندان اصفهاني متعلق به مراسم نيمه مذهبي شهروندان ژاپني با عنوان "گيون ماتسوري" در شهر تاريخي کيوتو ژاپن که براي نخستين بار از اين شهر تاريخي براي به نمايش گذاشتن در کنار ديگر دستبافته هاي ابريشمي کهن ايراني در موزه ابريشم به اين همایش گره چهارصد ساله ایران و ژاپن آورده شد، جلوه ديگري از فرهنگ و هنر کهن ايراني را براي علاقه مندان به نمايش گذاشت